Att tänka på innan skörd
Utgå från klöver/gräs andelarna på respektive åkern. Underlaget är Er vall blandning.
Att tänka på
Regel: det kan ta upp till 6 veckor, innan ammoniumkvävet i handelsgödsel och organisk gödsel omvandlats till nitrat, dvs i den form som växten tar upp kväve. Kvävet = Råprotein.
Ja, om Ert målprotein är 160, måste Ni ha ett svavelvärde på 160/6,25= 25,6 (kvävetalet)
1 Svavel kan ”bära upp” 10 kväveföreningar i växten. 1/10.
Det går Det betyder att det bör vara minst ca 2,56 i svavel i Era foderanalyser, annars är det brist på svavel, vilket ger lägre råproteinhalt i växten.
Båda har 50 % nitrat och 50 % ammoniumkväve.
Kalksalpeter har enbart nitrat, som går upp i direkt i växten. Bra vid torka.
Sänder med en påminnelse om packning och luft.
Det är viktigt att hålla ensilage kvalite i åtanke i alla faser av skapandet av ensilage, från plantering till utfodring.
Under perfekta jäsning och lagringsförhållanden skulle det inte finnas någon luft under jäsningsfasen som stimulerar bra mjölksyraproducerande bakterier för att använda socker. Med tiden som mjölksyra sänker pH och minskar koncentrationen av socker produceras också ättiksyra. Ättiksyra med lågt pH och svampdödande egenskaper resulterar i en stabil, hög kvalitivt foder. Under förvaring och utfodring, om exponering för luft fortsätteratt minimeras kommer ensilagekvaliteten att bibehållas.