Bedömning av jäsningskvaliteten:
Rapporten som följer resultatet av kemisk analys av jäsningsprodukter ser ut så här
VFA-poäng är en sammanfattning av summan av alla jäsningsprodukter och deras förhållande. VFA-poäng = 10 är max och perfekt surfing. Över 8 är mycket bra
Enkel bedömning av innehållet i jäsningsprodukter i framgångsrika silor (cirka 25% ts):
Observera att vissa kiselmedel påverkar syrahalten:
Ammoniak-N
NIR-analys av jäsningsprodukter:
Om endast NIR-analys av fermenteringsprodukterna utförs, bör man vara medveten om följande:
Provet torkas (avlägsnas från vattnet) och males innan det analyseras.
Jäsningsprodukterna är lätt förångbara och förångas också till stor del.
Den enda åtgärden då är resterna av jäsningsprodukterna.
Dessa resultat är därför mer osäkra än kemisk analys.
Detta beror på att torkningsprocessen beror på följande faktorer:
Torktid
Torkprov vid torkningsstart
Provets grovhet, struktur och klumpning
Mängd provmaterial som torkas
Genomsnittlig torrsubstansprocent på de andra proverna
i torktumlaren
Antal prover i torkskåpet
Prov-pH (låga fasta ämnen ger vanligtvis lågt pH)
Jäsningsprodukterna förångas vid följande temperaturer:
Ammoniak: -33 ° C
Smörsyra: + 163,5 ° C
Isobutyric acid: + 155 ° C
Myrsyra: + 100,8 ° C
Mjölksyra: + 122 ° C
Ättiksyra: + 118,1 ° C
Propansyra: + 141 ° C
Innehåll i Ammoniak-N:
Det finns två huvudinriktningar i metoder för kemisk analys av Ammonia-N.
1. En är att analysera mängden ammoniak som finns kvar i provet efter det att det har torkats för att måla. Multiplicera sedan innehållet med 1,67. (NorFor)
2. Den andra metoden är att analysera hur mycket ammoniak som finns i provet innan det torkas.
Metod 2 är den överlägset mest exakta och metoden vi använder. Vi bygger våra NIR-kalibreringar med denna metod.