Lantbruksa Analys

Bedömning av jäsningskvaliteten:

Rapporten som följer resultatet av kemisk analys av jäsningsprodukter ser ut så här

VFA-poäng är en sammanfattning av summan av alla jäsningsprodukter och deras förhållande. VFA-poäng = 10 är max och perfekt surfing. Över 8 är mycket bra

Enkel bedömning av innehållet i jäsningsprodukter i framgångsrika silor (cirka 25% ts):

  • pH: mindre än 4,2
  • Ammoniak-N: mindre än 81 g / kg N
  • Mjölksyra: 40-80 g / kg ts
  • Ättiksyra: 12-30 g / kg ts
  • Propionsyra / propansyra: mindre än 2 g / kg ts
  • Smörsyra och Iso-smörsyra mindre än 4 g / kg ts
  • Totala syror under 100 g / kg ts.

Observera att vissa kiselmedel påverkar syrahalten:

  • Silikationsmedel baserade på mjölksyrabakterier ger högre värde på mjölksyra
  • Kiselmedel som innehåller propionsyra ger ett högre värde på detta


Ammoniak-N

  • Bra jäsning: <81 g / kg ts
  • Användbar jäsning: 81-120 g / kg tsk
  • Dålig: 120-180 g / kg ts
  • Misslyckades:> 180 g / kg ts

NIR-analys av jäsningsprodukter:

Om endast NIR-analys av fermenteringsprodukterna utförs, bör man vara medveten om följande:


Provet torkas (avlägsnas från vattnet) och males innan det analyseras.


Jäsningsprodukterna är lätt förångbara och förångas också till stor del.


Den enda åtgärden då är resterna av jäsningsprodukterna.

Dessa resultat är därför mer osäkra än kemisk analys.

Detta beror på att torkningsprocessen beror på följande faktorer:

Torktid

Torkprov vid torkningsstart

Provets grovhet, struktur och klumpning

Mängd provmaterial som torkas

Genomsnittlig torrsubstansprocent på de andra proverna

i torktumlaren

Antal prover i torkskåpet

Prov-pH (låga fasta ämnen ger vanligtvis lågt pH)


Jäsningsprodukterna förångas vid följande temperaturer:

Ammoniak: -33 ° C

Smörsyra: + 163,5 ° C

Isobutyric acid: + 155 ° C

Myrsyra: + 100,8 ° C

Mjölksyra: + 122 ° C

Ättiksyra: + 118,1 ° C

Propansyra: + 141 ° C


Innehåll i Ammoniak-N:

Det finns två huvudinriktningar i metoder för kemisk analys av Ammonia-N.


1. En är att analysera mängden ammoniak som finns kvar i provet efter det att det har torkats för att måla. Multiplicera sedan innehållet med 1,67. (NorFor)


2. Den andra metoden är att analysera hur mycket ammoniak som finns i provet innan det torkas.


Metod 2 är den överlägset mest exakta och metoden vi använder. Vi bygger våra NIR-kalibreringar med denna metod.